26 juli | Workshop "Geuren van het Mummificeren"

Leer meer over het zintuig ‘reuk’ in het Oude Egypte, en specifiek over het mummificatieproces! Tijdens deze online workshop leert u alles over de geuren die de mummificatiekamers en graven definieerden, en over de verschillende geuren waarmee de Oude Egyptenaren na hun dood omringd wilden worden. De workshop duurt ongeveer drie uur en wordt gegeven door Dora Goldsmith, een expert op het gebied van geuren in het Oude Egypte.

In het eerste uur leert u alles over de achterliggende gedachten en symboliek van de ingrediënten die bij het mummificatieproces gebruikt werden. Tijdens het tweede uur krijgt u aan de hand van verschillende geurinstallaties meer inzicht in de materialen. De ingrediënten worden gepresenteerd op leisteenplaten, waar u visueel van kunt genieten via de camera. Hierbij leert u alles over de betekenis van elk ingrediënt voor de Oude Egyptenaren en waarom juist deze ingrediënten gebruikt werden bij de mummificatie. De workshop wordt afgesloten met een Q&A waarin er ruime gelegenheid is om vragen te stellen.

Na afloop van de workshop ontvangt u een leuke quiz om uw kennis over de geurwereld van het balsemen te testen.

Let op: de voertaal van deze workshop is Engels.


Biografie van Dora Goldsmith

Het onderzoek van Egyptoloog Dora Goldsmith is gericht op het zintuig ‘reuk’ in het Oude Egypte. Op basis van de geschreven bronnen onderzoekt Dora de Oud-Egyptische perceptie van de wereld via het reukvermogen en creëert zo verschillende ‘geur-landschappen’ of, zoals zij het beschrijft, ‘smellscapes’. Ze heeft onder andere geschreven over het concept van stank in het Oude Egypte (2019), de geuren van het mummificatieproces (2019), en de geurlandschappen in Oud-Egyptische steden (2020).

Met haar geurreconstructies geeft Dora lezingen en workshops over de hele wereld, waarbij de lang verloren wereld van de Oude Egyptenaren door uw neus weer tot leven komt! Twee van haar geurreconstructies, de Mendesian en de geur van mummificatie, zijn tentoongesteld in musea over de hele wereld.

Informatie en aanmelden

Soort evenement
Online workshop (via Zoom)

Datum
26 juli 2020


Tijd
14:00-17:00

Locatie
Online (Zoom)

Docent
Dora Goldsmith

Prijs
€ 20,- voor donateurs
€ 25,- voor niet-donateurs

Wij organiseren deze workshop in samenwerking met Huis van Horus.

Aanmelden